Matcha Ceremonial BIO 30g plechovka
Popis
Vynikajúca Matcha (Mačha) vysokej kvality. Čaj je vákuovo balený v plechovici so zapečateným viečkom, aby sa tak zachovala jeho chuť aj vôňa. Nálev má vďaka vysokému obsahu chlorofylu typické tmavozelené sfarbenie. Chuť je v porovnaní s inými čajmi výraznejšia, špecifická a veľmi unikátna. Možno ju zjemniť mliekom, čím vznikne mimoriadne populárne ´Matcha latte´. Táto Matcha pochádza z okolia mesta Nishio (Ni-šhió), ktoré leží v japonskej prefektúre Aichi (Ai-čhi). V súčasnosti je Nishio jediné mesto v Japonsku, ktoré sa špecializuje výhradne len na produkciu čaju Matcha.
Čím zaujme
• unikátny japonský práškový čaj
• vynikajúci prostriedok na podporu výkonnosti a koncentrácie
• pije sa rituálne počas čajového obradu Chanoyu (Čanoju) alebo ako bežný každodenný čaj
• výborná náhrada kávy či energetických nápojov
• spomedzi všetkých čajov najvyšší obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov
• Matcha je obľúbená aj ako súčasť dezertov, smoothie, mliečnych kokteilov, sušienok či zmrzliny
Zdravotné benefity
V porovnaní s celolistovými čajmi (ktoré sa klasicky zalievajú horúcou vodou) obsahuje Matcha (Mačha) oveľa väčšie množstvo živín, keďže sa pri jej pití konzumuje celá hmota lístkov. Jedna porcia Matche poskytne toľko antioxidantov ako 10 šálok klasického zeleného čaju. Pomáha detoxikovať organizmus a zlepšuje činnosť imunitného systému. Zrýchluje metabolizmus a tak napomáha pri znižovaní hmotnosti. Matcha je navyše jediný čaj, ktorý dodáva organizmu vlákninu (približne 4 g vlákniny na 10 g prášku). Podporuje koncentráciu a veľmi dobre povzbudí (na zhruba 3 - 6 hodín) a to vďaka 70 až 100 mg kofeínu na jednu porciu. Avšak, vďaka obsahu aminokyseliny L-teanín sa kofeín uvoľňuje pozvoľne a tak nedochádza k nepríjemnému ´kofeínovému šoku´. Stimulačný efekt Matche (v porovnaní s kávou) je preto ´natiahnutý´ na omnoho dlhšiu dobu.
Všeobecné info
Matcha (Mačha) je veľmi špecifický japonský zelený čaj vo forme jemného prášku. Vyrába sa z najkvalitnejších jarných lístkov čajovníka, ktoré sa zhruba 20 dní pred zberom zatieňujú. Tým sa zredukuje slnečné žiarenie, vďaka čomu sa v lístkoch zvýši množstvo chlorofylu (zelené farbivo), kofeínu a uchová sa vysoká koncentrácia L-teanínu. Táto výnimočná aminokyselina je v čaji Matcha zastúpená vo vyššom množstve v porovnaní s akýmkoľvek iným čajom. Veľmi pozitívne ovplyvňuje chuť a navodzuje príjemný pocit pohody a relaxácie.
Po zbere sa čajové lístky čiastočne spracujú (odstránia sa najmä ich stonky a listová žilnatina), čím vznikne akýsi medziprodukt nazývaný Tencha (Tenčha). Lístky Tenche sa následne dôkladne pomelú kamennými mlynčekmi (tie sú známe pod japonským označením Ishi-Usu) na veľmi jemný prášok: Matchu. Samotný proces mletia je však časovo náročný. Za hodinu sa získa len približne 30 gramov prášku. Pomalý priebeh je nevyhnutný, pretože len takto sa zamedzí vzniku tepla a tým aj nežiadúcemu spáleniu lístkov. Navyše, vzniknutý prášok si uchová svoju sýtu farbu, chuť aj vôňu.
Zloženie
Zelený čaj.
Príprava
Matcha (Mačha) je špecifická nielen chuťou a procesom výroby, ale aj spôsobom prípravy. Lístky všetkých celolistových čajov sa lúhujú v horúcej vode. Naopak, Matcha sa ako jediná pripravuje šľahaním za pomoci špeciálnej bambusovej metilčky Chasen (Časen) v miske známej pod názvom Chawan (Čawan).
Do misky nasypte 2 gramy prášku Matcha. Na tento účel odporúčame použiť tradičnú bambusovú lyžičku Chashaku (Časaku). Pomocou nej odoberte dva plné ´kopčeky´ prášku, čo zodpovedá jednej zarovnanej čajovej lyžičke. Prášok potom zalejte 200 mililitrami vody o teplote 75°C. Na prípravu nikdy nepoužívajte vriacu vodu, pretože výsledný nápoj by chutil príliš horko. Následne šľahajte bambusovou metličkou po dobu 20 až 30 sekúnd, až kým sa na hladine nevytvorí vrstva peny. Pri šľahaní pohybujte metličkou do tvaru písmena ´O´, ´W´ resp. ´M´. Hotová Matcha sa pije priamo z misky, v ktorej sa pripravila. Po použití je však veľmi dôležité bambusovú metličku opláchnuť pod tečúcou vodou a nechať poriadne preschnúť. Na tento účel sa tradične využíva špeciálny držiak v tvare malej vázičky, v japončine známy pod názvom Kuse Naoshi (Kuse-naošhi).
Skladovanie
Matcha je veľmi náročná na správny spôsob skladovania: uchováva sa v riadne utesnenej nádobke alebo zipovom vrecúšku. Čaj po otvorení balenia odporúčame spotrebovať do 2 - 3 týždňov.
Zaujímavosť
Matcha (Mačha) má svoje korene v Číne, kde bol nápoj z mletých čajových lístkov známy už v 11. storočí za vlády dynastie Sung. Pripravovali ho mnísi ako zdroj koncentrácie a energie počas dlhých meditácií. Do Japonska sa Matcha dostala vďaka mníchovi menom Myoan Eisai (1141 - 1215). Ten v Číne študoval buddhizmus a v roku 1191 sa rozhodol vrátiť do vlasti. Eisai hneď po príchode vysadil úplne prvé čajovníky na území Japonska v okolí mesta Kyoto (Kjóto). Okrem toho sa tento neskorší zenový majster stal hlavným propagátorom Matche a jej širokých priaznivých účinkov. Japonci tak od Číňanov ´adoptovali´ práškový čaj a k jeho výrobe a príprave postupne pridali vlastné ´know-how´. V tomto smere tak dosiahli absolútnu dokonalosť a dnes produkujú bezkonkurenčne najlepšiu Matchu na svete. Tá je už po stáročia neodmysliteľnou súčasťou japonskej kultúry v podobe čajových obradov Chanoyu (Čanoju).
Známy aj ako: Powder Tea, Macha, Maccha.
Parametre
Krajina | Japonsko |
---|---|
Piktogramy | BIO |
Hmotnosť | 0,1 kg |